ALKOHOL- OCH DROGPOLICY för Outokumpu Stainless AB i Degerfors
Denna policy har fastställts av företagsledningen.
Den omfattar samtliga medarbetare inom företaget samt övriga verksamma inom våra industriområden. Policyn är en konsekvens av arbetsmiljölagen och den skyldighet vi har att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.
Outokumpu Stainless AB:s målsättning
Företaget har en kompromisslös syn på alkohol och droger. Målsättningen är att företaget ska hållas fritt från missbruk. Vår princip är att missbruket ska bort och inte medarbetaren. Vi följer lagstiftningens gränsvärden och polisens tillvägagångssätt vid överträdelse mot dessa.
Vår grundsyn
En god arbetsmiljö är en självklarhet. Anställda som brukar och är påverkade av alkohol/droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön och det medför risker i arbetet både för den som är påverkad och för arbetskamraterna. Att uppnå maximal säkerhet för såväl medarbetare som kunder är mycket viktigt.
Att bjuda på alkohol
Representation, personalfester och liknande kan ibland motivera alkoholhaltiga drycker. Den som svarar för arrangemanget ska se till att bra alkoholfria alternativ erbjuds. Många människor vill, bör eller kan inte dricka alkohol av olika skäl. Oavsett skäl ska vi visa respekt för dem som avstår från alkohol. Vin- och spritlotterier får inte förekomma.
Att förhindra missbruk
Som en del i arbetet med att förhindra missbruk inom företaget arbetar vi med obligatoriska drogtester i samband med nyanställningsundersökning. Alkohol- och drogtester utförs även slumpvis eller vid misstanke. Om du misstänker att någon medarbetare har problem, informerar du ansvarig chef eller personal-avdelningen så att eventuella åtgärder kan vidtas.
Behandling/rehabilitering
En medarbetare med missbruksproblem ska alltid erbjudas stöd och hjälp i form av motiverande, behandlande och eftervårdande insatser.
Integritet och anonymitet
Oavsett om en medarbetare genomgår behandling eller inte, garanteras full anonymitet, internt såväl som externt. I hanteringen av dessa frågor ska största möjliga hänsyn tas till medarbetarens integritet.
Ditt ansvar
Det är varje medarbetares ansvar att se till att policyn bidrar till den goda arbetsmiljö som varje medarbetare har rätt till. Varje medarbetare har ansvar att agera om man vet eller misstänker att någon har missbruksproblem.
Uppföljning
Uppföljning av policyn sker bl.a. inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet men också i varje rehabiliteringsprocess där handlingsplaner upprättats.
Arbetssätt vid missbruk av alkohol- och/eller droger
ÅTGÄRDSPROGRAM VID POSITIVT SVAR
Vid narkotikamissbruk skall den anställde erbjudas behandling. Företagshälsovården Degerfors medverkar till att utreda missbrukets svårighetsgrad och omfattning samt föreslår lämplig behandling.
Ett positivt testsvar kan för vissa befattningshavare innebära att man omplaceras till dess man visat minst fem negativa svar under en tidsperiod på ett år.
Enhetens personalansvarige samt övriga berörda svarar för att en skriftlig behandlingsplan upprättas. Rehabiliteringen kan antingen bekostas av samhället eller bekostas med lika delar av den anställde och företaget eller enbart av företaget. Under behandlingstiden ges stöd från Företagshälsovården Degerfors, chef och den fackliga organisationen.
Under ett år efter behandlingen skall den anställde vara beredd att lämna minst fem ytterligare drogtester. Samtliga skall vara negativa.
Vid vägran att genomgå rehabiliteringsprogram eller om två i följd lämnade drogtester är positiva skiljs den anställde från sin anställning.
Slumpvisa drogtester
5 % av alla anställda ska årligen testas. Företagshälsovården Degerfors väljer slumpmässigt ut de medarbetare (arbetare som tjänstemän) som skall testas.
Varje anställd som blir utvald är därefter skyldig att med kort varsel (samma dag) genomgå drogtest. Anställd som konsekvent vägrar genomgå drogtest kommer att skiljas från sin anställning, vilket föregås av MBL-förhandling.
Drogtester vid arbetsskada eller vid misstanke om missbruk
Vid arbetsskada där vållande kan misstänkas bero på drogmissbruk skall drogtest krävas.
Vid misstanke om eller vid konstaterat missbruk hos redan anställd åligger det linjechef/arbetsledare att genast agera. Efter samtal med den misstänkte skall hänvisning till Företagshälsovården Degerfors ske för drogtest.
Vid misstanke om drogmissbruk följer arbetsledaren med och övervakar drogtesten. Vid slumpmässigt urval behöver inte arbetsledningen övervaka drogtesten.
INFORMATION OCH UTBILDNING
Alla anställda skall genom information få kännedom om företagets narkotikapolicy. Företagshälsovårdens personal, chefer, personalhandläggare och de fackliga företrädarna skall kontinuerligt genom särskild utbildning få kunskap om narkotika och narkotikamissbruk.
VILKA TESTAS? - Vid nyanställning
Före beslut om anställning skall personalfunktionen informera den arbetssökande om denna policy och att drogtest utförs genom Företagshälsovården Degerfors.
LAGSTIFTNINGEN OM NARKOTIKA
Internationellt regleras narkotika främst genom Allmänna narkotikakonventionen och Konventionen om psyktropa droger. Inget land som anslutit sig till dessa konventioner kan på egen hand legalisera ett preparat som finns förtecknat i dem.
Däremot avgör varje land hur man vill bekämpa missbruket och vilka straffsatser som skall tillämpas.
I Sverige regleras narkotika främst genom;
Alla medel som finns förtecknade i de internationella konventionerna finns med i den svenska narkotikaförteckningen. Dessutom har Sverige narkotikaklassat en lång rad andra preparat bl a anabola steroider som finns med i narkotikaförteckningen och som därmed skall omfattas av de regler som gäller narkotika. Regeringen beslutar om vilka preparat som skall tas upp i förteckningen.
I narkotikastrafflagen står att all överlåtelse, försäljning, tillverkning och annat innehav samt bruk av narkotika är förbjudet och bestraffas med böter eller fängelse. Brotten är uppdelade i tre kategorier:
Genom att all icke-medicinsk hantering av narkotika är illegal har sedan länge allt bruk av narkotika givits beteckningen missbruk.
LANGNING AV NARKOTIKA
Langning av narkotikaklassade medel på arbetsplatsen eller inom industriområdet medför polisanmälan och att den anställde skiljs från sin anställning vid fällande dom.
Vad gäller langning i övrigt så hänvisas till gällande lagstiftning och prejudikat.
TESTUTFÖRANDE OCH ANALYSSVAR
Drogtest görs på Företagshälsovården Degerfors enligt rutiner fastställda av godkända sjukhus som också svarar för droganalyserna.
Den rutin som skall gälla är den så kallade AvPo-modellen, vilken består av två rutiner. Den ena avser drogtest för nyanställda/slumpmässigt urval.
Den andra rutinen gäller vid misstanke om missbruk. Företagshälsovården Degerfors informerar om rutinerna vid provtillfället.
I samband med provtagning skall den testade underteckna testprotokoll.
Analyssvaren lämnas av läkaren. Vid negativt svar - ingen åtgärd.
Vid positivt svar underrättas den anställde ifråga samt enhetens personalchef, som i sin tur meddelar närmaste chef och central facklig företrädare.
Förekomst av hot eller våld vid testtillfället leder omedelbart till att den anställde skiljs från sin anställning, vilket föregås av MBL-förhandling.
Förslagsverksamheten
Vårt lokala avtal för förslagsverksamheten inom Outokumpu Stainless AB, Sverige Degerfors
Vad är ett förslag? Ett förslag ska vara en lösning på ett problem och innebära en förbättring av nuvarande förhållanden.![]() |
Förslagets ska medföra en verklig besparing eller utgöra en intäktsmöjlighet för företaget. Hänsyn tas till produktivitet, skydds- och miljösynpunkter liksom till kvalitetshänseende och materialutbyte. |
Principen hur förslaget skall behandlas är denna
![]() |
Samtliga anställda vid företaget har rätt att lämna förslag för bedömning. Vid bedömningen av förslagen kommer dock hänsyn att tas till om de kan anses falla inom ramen för förslagsställarens förelagda och/eller normala arbetsuppgifter |
![]() |
Förslag med beskrivning samt eventuella bilagor (skisser och dylikt) skall adresseras till sekreteraren i förslagskommittén. Särskilda blanketter finns hos driftchef, personalavdelning samt intranätet. Blanketterna skall förses med fullständigt namn, anställningsnummer, födelsenummer och privat adress. Vid grupp eller skiftlags förslag skall uppgifter för samtliga ingående personer finnas med. Sekreteraren förser förslaget med registreringsnummer och återsänder ett mottagarbevis till förslagsställaren som kvitto på mottagandet. |
![]() |
Önskar förslagsställaren hjälp med utskrivning av sitt förslag eller en kompletterande skiss, kan detta begäras hos arbetsledningen eller någon av förslagskommitténs ledamöter. |
![]() |
En förslagsställare, som så önskar, har rätt att vara anonym i den mening att namnet inte publiceras när information om belönade förslag och belopp som går ut på företagets informationstavlor. |
|
![]() |
|
|
||
Sliphallen Anders Rådberg | Grovplåt Christer Noren | Klipplinjen Jan Karlsson | Betlinjen Herbert Wasserfaller |
Terminalen Enerstad Bengt Göran | Ämnesverket Linder Per-Olov | Provverkstaden/ Media Torbjörn Andersson |
De 5 olika belöningsnivåerna som kommittén kan besluta om är följande: 500 kr, 1 000 kr, 2 000 kr, 3 000 kr och 5 000 kr |
Maxbelopp för inlämnat förslag motsvarar 5 prisbasbelopp. |
Om förslagskommittén bedömer att ett förslag kan utnyttjas vid annan företagsenhet informeras berört företag, vanligen till sekreteraren i dess förslagskommitté, och då värderas enligt bilaga1. |
![]() |
Förslagsställaren kan erhålla ersättning även om förslaget godkänts sedan vederbörande slutat sin anställning. En förutsättning är dock att kommittén får kontakt med förslagsställaren senast ett år efter dess beslut. |
![]() |
I normalfallet sker slutbehandling och utbetalning av eventuell belöning först sedan förslaget utförts och provats. Utbetalning sker när tiden för överklaganderätten har gått ut. |
![]() |
Alla belöningar utgör beskattningsbar inkomst och är pensionsgrundande. |
![]() |
Upphovsrätten till en idé kvarstår hos förslagsställaren och denne bevakar själv sitt förslag i tre år från den dag då förslagskommittén slutbehandlat ärendet. Förslagsställaren kan kräva att beslut omprövas inom två månader, ett överklagande betraktas som ett nytt förslag vid tolkning av förseningsavgifter |
![]() |
Godkända förslag är företagets egendom. Speciella regler gäller patenterbara förslag. |
![]() |
Förslagen skall arkiveras under en tid av fem år efter slutbehandling i kommittén. |
![]() |
Under pågående projektverksamhet kan begränsning av förslagsrätten bli aktuell. Då det emellertid är önskvärt att förslag framförs på ett så tidigt stadium att de eventuellt kan användas i samband med förestående förändringar, har även projektdeltagare rätt att lämna förslag. |
![]() |
Beträffande patenterbara uppfinningar gäller för arbetare lagen om förhållandet mellan uppfinnare och arbetsgivare. För tjänstemän gäller särskilt avtal mellan Arbetsgivareföreningen, SIF, CF och Ledarna. |
Palle Hansen
Telefon 47199
Mob 073-0859934
Mail
palle.hansen@outkumpu.com
Studieverksamheten är kanske det viktigaste verktyget för att nå de mål vi har satt upp i fackföreningen.
Att skapa utveckling i vår organisation kräver att många deltar i kunskapsutvecklingen.
Ju mer den lokala verksamheten sätts i centrum och ju större utrymme för lokala lösningar som finns desto viktigare kommer kunskapen om de gemensamma målen att vara för att hålla samman den fackliga organisationen.
Övergripande mål för alla utbildningar är att:
![]() Järnverk. |
![]() |
![]() förhandlingar |
![]() |
![]() uppläggning |
![]() klubbmöten |
![]() frågor |
![]() |
![]() företaget |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() | Ge information från kontaktombudsträffar - klubbstyrelse- klubbmöten - Avd information och information om fackliga utbildningar. |
![]() | Genomföra översyn, värderingar av förändringar som sker på arbetsplatsen- uppfölja och se till att alla har rätt lön. |
![]() | Hjälpa medlemmar inom avdelningens arbetsområde angående löneplaceringar och felaktigheter på lönebesked |
![]() | Vara JBK:s ombud vid omflyttningar och att se till att lagar/avtal följs och att det sker på ett rättvist sätt |
![]() | Vid omplaceringar inom avdelningen se till att medlemmens krav tillgodoses och att lagar & avtal följs |
![]() | Driva frågor mot avdelningens ledning och se till att avdelningens åsikter framförs till gagn för medlemmarna |
![]() | Vid skiftsförändringar inom avdelningen sköta förhandlingar om Skiftlagens sammansättning |
![]() | Se till att medlemmarnas krav angående skiftscheman framkommer till ledningen och att i förhandlingar genomföra dessa |
![]() | Se till att avdelningens medlemmar får inflytande och påverkansmöjlighet i investeringsprojekt |
![]() | Genomföra sociala aktiviteter för medlemmarna samt se till att en bra social tillvaro finns inom gruppens anbsvarsområde |
1 Fritidsfonden ger olika utlånings förmåner för våra medlemmar |
2 Odelbergsfonden för studiehjälp till medlemmars barn tillsammans med företaget och PTK facken |
3 Fond för tandläkarhjälp samt ers för glasögon,sjuk, och läkemedels hjälp som är frivilligt medlemskap |
4 Landgrens stipendiefond för unga talangfulla musiker |
Fackföreningarna på Degerfors Järnverket har tillsammans en Personalförening och syftet och målsättningen är att göra bra saker för fackens medlemmar.
En uppgift som facken har är inte enbart att se till att inkomsterna ökar utan även se till att medlemmarnas kostnader minskar
PERSONALSTIFTELSEN
ERNST ODELBERGS UTBILDNINGSFOND
Bidrag för dina barns studier!
Vi har en stiftelse inom företaget som heter Ernst Odelbergs utbildningsfond och ändamålet är att ge utbildningsbidrag åt barn till anställda
inom Outokumpu Stainless AB i Degerfors och som utbildar sig inom områden som är lämpade för företagets verksamhet.
Berättigade för att kunna söka :
Stadgar
§ 1 Personalstiftelsen Ernst Odelbergsutbildningsfond som upprättats i anslutning till den av bolaget tidigare bildade Ernst Odelbergs fond, skall ha till ändamål att bereda
understöd åt barn till anställda inom Outokumpu Stainless AB i Degerfors som utbildar sig inom områden lämpade för företagets verksamhet.
§ 2 För att sökande skall kunna erhålla bidrag från fonden förutsätts dessutom att vederbörande bör ha varit anställd i bolagets tjänst minst en månad.
§ 3 Avgångsbetyg eller intyg för tid under vilken bidrag erhållits skall efter utbildningens slut inlämnas till stiftelsens styrelse.
§ 4 Stiftelsens angelägenheter skall handhas av en styrelse bestående av fyra ledamöter med lika många suppleanter, som utses till lika antal av arbetsgivaren och de arbetstagare som omfattas av stiftelsens ändamål.
§ 5 Stiftelsens medel förvaltas av stiftelsens styrelse.
§ 6 Angående avkastningens användande i enlighet med stiftelsens ändamålsbestämmelse har stiftelsens styrelse att besluta.
§ 7 Ändring av fondens stadgar får ej ske annat än med Länsstyrelsens godkännande eller i samband med fondens upplösning.
§ 8 I nyss nämnda fall av upplösning skall Länsstyrelsen godkänna vad medlen skall användas till.
Ersättningar
De ersättningar som man kan få i bidrag är knutna till aktuellt basbelopp och man kan få per termin följande ersättningar |
|
För att söka bidrag terminvis
Till ansökan skall bifogas intyg från Universitet/Skola som styrker att studier bedrivits under höstterminen.
Vid frågor kan Ni höra av Er till
Jenny Sjögren telefon 47249
eller JBK 47 365.
Järnbruksarbetarnas
Sociala Fond
Stadgar
Fondens ändamål
Järnbruksarbetarnas sociala fond har som syfte att bidra med hjälp för sjuk och hälsovårdskostnader man har i Sverige i den mån det inte ersätts på annat sätt.
Medlemskap
Medlem i Järnbruksarbetarnas sociala fond antas den som uppfyller följande kriterier
• Medlem i Metalls Järnbruks klubb JBK
• Anställd i Outokumpu Stainless Degerfors
• Erlägger den månadsavgift som bestämts på medlemsmöte
Finansiering
Järnbruksarbetarnas sociala fond finansieras av medel från medlemmarna
Inträde i fonden
Personer som blir nyanställda inom Outokumpu Stainless Degerfors/Degerfors Long Products AB och som är medlem i Metall JBK erbjuds att ingå i fonden omedelbart.
Den som tidigare reserverat sig och som önskar att ingå som medlem har en karenstid på 18 månader som man skall erlägga avgift för.
Bidrag ur fonden
Bidrag ur fonden beslutas på Järnbruksarbetarnas sociala fond
medlemsmöte efter förslag från styrelsen, och det är bara kostnader som man haft i Sverige som ersätts.
Årsmöte
Järnbruksarbetarnas sociala fonds årsmöte skall före Mars månads utgång välja en styrelse bestående av Ordförande , Kassör och Ledamot samt 2 revisorer.
Årsberättelse
Årsberättelse och revisionsberättelse skall upprättas för varje verksamhetsår och uppläses och godkännas på årsmötet.
Firmateckning
Årsmötet skall utse 2 firmatecknare ur Järnbruksarbetarnas sociala fonds styrelse
Fondens upplösning
Upphör fonden med sin verksamhet skall det eventuella överskottet i fonden överföras till IF Metall Jbk och fortsättningsvis användas till sådana ändamål som har anknytning till fondens tidigare verksamhet
Årsmöte fattar beslut om fondens upplösning.
Tandläkare ersättning
När man får tandvård oavsett om det är hos en privat tandläkare eller folktandvården får man tillbaka 70 % av de kostnaderna dock max 6.500 kr/ kalenderår.
Är det kostnader efter det betalar medlemmen dessa själv.
Det är bara kostnader för tandvård i Sverige som ersätts, ersättningar för olika tandvårdsförsäkringar ersätts inte
Ett exempel
En person genomför
![]() | 450 kr |
![]() | 1 507 kr |
| 500 kr |
![]() | 2 457 kr |
Personen får då från sociala fonden 70 % av kostnaden = 1 720 kr
Ersättningen som man kan få gäller max 4.000 kr och de 3 olika delarna som man kan få ersättning för är
För att bli medlem och utnyttja fonden så krävs det |
|
Sker inte inbetalning inom 1 månad blir man utesluten ur fonden .
Den som avstått från medlemskap eller blivit utesluten på grund av bristande betalning , kan återigen ansöka om medlemskap ,
men måste då som medlem betala avgiften under 18 månader innan man kan utnyttja fonden.
Orsaken till karensen är att man inte skall kunna gå in och ur fonden beroende på hur tandläkarbesöken ligger.
Vid varje årsmöte tas beslut om vad ersättningsnivån skall vara, avsikten är att fondens medel skall återgå till medlemmarna
Ersättning för läkarbesök och recept
När du uppsöker en sjukvårds inrättning och betalar för vård skall du gå till JBK och lämna det orginalkvitto du fått.
Du får tillbaka den faktiska kostnaden på orginalkvittot men max 700 kr/år.
Högkostnadskydd för Örebro län är 1 400 kronor/år
När du får ett recept. Begär ett Receptkvitto på Apoteket och lämna det kvittot till JBK så får du tillbaka pengar.
Du får tillbaka den faktiska kostnaden på orginalkvittot men max 2000 kr/år.
Högkostnadskydd för Örebro län är 2850kronor/år
Järnbruksarbetaren Karl-Erik Landgren och hans söner Nisse, Per och Håkan har varit motorer för det breda och vitala musikliv som finns i Degerfors.
De har alla också arbetat vid Degerfors Järnverk. För att förvalta och utveckla det musikarv och den brukskultur som Landgren skapat så inrättar Metalls järnbruksklubb i Degerfors Landgrens musikstipendium.
Syfte och motiveringen till stipendiefonden lyder på följande vis:
Till Karl-Erik, Per, Håkan och Nisse Landgren
Familjen Landgren har sedan 1920-talet varit en motor för det breda musikliv som är ett av Degerfors många goda varumärken. Vi järnverksarbetare vill tacka Karl-Erik, Per, Håkan och Nisse. De har alla varit våra arbetskamrater i järnverket. Deras musik har funnits med vid järnbruksklubbens möten, på dansbanan i Folkets park och i musikkåren under våra 1 maj-möten. Karl-Eriks kornett bjöd varje dag under åren 1955-82 på lunchkonsert i mekaniska verkstaden.
Det är en unik musik- och kulturinsats som stärkt sammanhållningen och glädjen i brukssamhället. Under vår kamp för stålverket och för de anställdas framtid har den fungerat som ett moraliskt stöd, som hjälpt oss att inte ge upp.
Det är viktigt att Karl-Eriks, Pers, Nisses och Håkans musikarv förs vidare av nya generationer. Degerfors utan musik skulle bli ett tystare, tråkigare och tommare samhälle.
Vi i Järnbruksklubben har därför beslutat instifta ett årligt stipendium på 2 500 kronor för familjens insatser. Vi vill att Karl-Erik och grabbarna ska investera det i framtiden. Stipendiet är avsett att fritt delas ut till en ung talang i Degerfors musikkår eller i kommunens musikskola. Två verksamheter som är förknippade med familjen Landgrens evigt välljudande och mjukt spinnande musikmotor.
Regler för utdelning av Landgrens Musikstipendium